Robot kan nieuwsscan uitvoeren en statements op aanemelijkheid toetsen
Onwaarheden de wereld in helpen middels persberichten wordt een stuk lastiger als het aan factchecker Jan Jagers ligt. De journalist wil volautomatisch nieuws scannen op dubieuze beweringen. Daarvoor heeft hij een robot laten bouwen. De bedoeling is dat de robot de twijfelachtige claims vindt zodat journalisten zich alleen nog maar hoeven te concentreren op het checken van de feiten.
FactRank heet de robot. De software heeft echter nog behoorlijk wat kinderziektes. Daarom hebben de bedenkers steun aangevraagd bij het nieuwe Vlaams Journalistiek Fonds. Dat deelde onlangs haar eerste subsidies uit voor innovatieve journalistieke initiatieven. Het Vlaams-Nederlandse FactRank kreeg bijna 40.000 euro om haar tool te verfijnen, vertelt projectleider Jan Jagers.
Nieuws scannen
Jagers werkt onder meer als factchecker voor het Vlaamse weekblad Knack. Wekelijks is hij heel wat tijd kwijt met het lezen van politieke interviews het volgen van praatprogramma’s en het napluizen van persberichten. Wat zijn de boeiendste uitspraken van die week? Welke beweringen zijn de moeite van het uitzoeken waard?
“In the Guardian las ik een artikel waarin werd verwezen naar Claimbuster, een Amerikaanse tool die checkwaardige beweringen filtert uit transcripties. Ik dacht: als dat in het Nederlands bestond zou me dat heel veel tijd kunnen besparen. Dan kan ik me meer bezighouden met wat je níet aan een robot kunt vragen, namelijk die beweringen grondig tegen het licht houden, en uitzoeken of ze kloppen.”
Newsrooms
Onduidelijk is nog of de verbeterde versie van FactRank zich beperkt tot nieuwssites of dat de robot straks ook de newsrooms van verschillende bedrijven en organisaties onder de loep neemt.
Meer hierover:
Stimuleringsfonds voor de Journalistiek