“Wie last hebben van man-vrouw-aanduiding is nooit onderzocht”

Nieuwsmedia hebben in de recente berichtgeving over genderneutrale aanspreekvormen ten onrechte gerefereerd aan genderonderzoek van Rutgers WPF. Dat zegt de auteur van het onderzoek, Lisette Kuyper. De onderzoekster is kritisch over de wijze waarop journalisten de onderzoeksgegevens ten onrechte aanhalen om de omvang van de onderliggende genderproblematiek te duiden.

© BallooJournalisten zouden op grond van Kuyper’s onderzoek stellen dat maar liefst vier tot vijf procent van de Nederlanders moeite hebben met de aanspreekvorm ‘dame’ of ‘heer’. “Dat is onjuist”, zegt Kuyper. Uit het onderzoek zou wél blijken dat 4 procent van de Nederlandse vrouwen en 5,7 procent van de mannen zich zowel ‘van de eigen sekse’ voelt als ‘van de andere sekse’.

Berichtgeving

Maar het gaat volgens Kuyper veel te ver om daaruit te concluderen dat deze groep last heeft van genderspecifieke aanspreekvormen, zoals dat in de berichtgeving gebeurt. “Dat laatste kan niet uit mijn onderzoek opgemaakt worden. Dat heb ik niet onderzocht.”

De stelling dat vier procent van de Nederlanders last zouden ondervinden van genderspecifieke aanspreekvormen komt waarschijnlijk van COC-woordvoerder Philip Thijsma. Die gebruikte in gesprek met de NOS het genderonderzoek van Rutgers WPF om zijn stelling te onderbouwen. De NOS nam die verwijzing over en andere nieuwsmedia volgden.